sunnuntai 11. maaliskuuta 2012

KarhTS nousi I divisioonaan

Parin vuoden II divisioonassa pelailun jälkeen KarhTS suoritti hienon come backin I divariin kun joukkue kukisti 10.3 Karhulassa pelatussa karsintaottelussa HSK 3:n selvin luvuin 4-1.

Etukäteen ajateltuna ottelua veikkailtiin hyvin tasaiseksi. Vahvuuslukujen valossa jopa hieman helsinkiläisvoittoiseksi. Olihan heillä tältä vuodelta runsaasti kokemusta jo ylemmiltä sarjatasoilta (Liigasta ja I divisioonasta). Kolme pelaajaa oli pelannut sekä liiga - että divaritasoilla ja lisäksi neljä muuta divaritasolla. Siis joukkueen 8:sta pelaajasta 7 oli päässyt näyttämään taitojaan korkeammilla sarjaportailla. Kokonaisuutena heidän pistesaldonsa näistä peleistä oli melko mukiinmenevä 17,5/29.

Rehellisesti pitää kuitenkin tunnustaa että voittoluvut 4-1 hieman imartelevat karhulalaisia. Pelit olivat kautta linjan kovia kamppailuja ja 2-3 pelissä helsinkiläisillä oli mahdollisuus lisäpisteiden hankintaan. Heillä oli näissä peleissä ainakin hetkellisesti ns. voittopeli mutta tiukassa taistelun tiimellyksessä voittojatkot jäivät näkemättä. Tunnettu tosiasiahan on että voittopelin voittaminen on shakin vaikeimpia asioita ja eniten on hävitty juuri näitä varmoja voittoja ainakin jos pelaajia itseään kuuntelee.

Suraavassa pöydittäin ottelun pelit lyhyesti kommentoituina (KarhTS:n pelaaja on mainittu ensin).

1.pöytä : T. Nippula (2206) - M.Kauranen (2151) 0-1

Pelin avauksen voi nimetä vaikka D-sotilaspeliksi (1.d4 d6 2. e4 e5 3. d5 f5) joka kulki tasaisssa tai hieman mustaetuisissa merkeissä aikapula (?) vaiheeseen missä mustilla pelannut Nippula menetti sotilaan. Tämän Kauranen sitten varmaotteisesti realisoi voitokseen.

2.pöytä : J.Upero (2177) - M.Uimonen (2109) 1-0

Skandinaavisen kautta jonkinlaiseksi Caro-Kanniksi muuntunut peli kulki 15-20 siirtoa rutiinisiirtojen merkeissä. Tässä vaiheessa Upero käynnisti voimakkaan asemallisen painostuksen mikä johti vähitellen kvaliteetin voittoon. Kun materiaaliedun realisointikin sujui Uperolata mallikkaasti niin tuloksena oli hyvin ansaittu voitto mikä itseasiassa varmisti myös KarhTS:n otteluvoiton.

3.pöytä : E.Kholopov (2039) - E.Aaltio (2031) 1-0

Mustilla pelannut Kholopov käytti K-intialaista puolustusta jonka dynaamiset mahdollisuudet hän käytti hienosti hyödykseen. Kaunis upseeripeli johti kvaliteetin ja lopulta myös koko pelin voittoon. Evgenille hyvä voitto rutinoidusta senioripelaajasta.

4.pöytä : J.Räsänen (2013) - A.Kiviaho ( 2059) 0,5 -0,5

Sisiliaisen Paulsenin muunelmaa pelattiin hieman valkeaetuisesti (Räsänen). Mutta ilmeisesti aikapulassa valkea yhtäkkiä menetti upseerin. Tästä hän hienosti nousi jopa pieneen etuun mutta jätti voitonpeluun sikseen koska tasapeli varmisteli KarhTS:n otteluvoittoa.

5. pöytä : M.Mujunen (1975) - P.Kopsa (2013) 0,5-0,5

D-gambiitin anti-Moskova variantti johti asemaan missä musta näytti olevan suurissa vaikeuksissa ( niin kuin itseasiassa olikin). Vaikeassa asemassa Mujunen keksi muunnelman jota oli pelilaudan ääressä vaikea kumota ja se johtikin lopulta mustan etuun. Pelin jälkeen peliä Rybkalla tutkittaessa se löysi välittömästi valkealle (Kopsa) näyttävän sommitteluvoiton. Kopsa ei kuitenkaan tätä pelin aikana hoksannut ja Mujunen hankkiutui kvaliteetin voittoon. Sen realisointi ei sujunut parhaalla mahdollisella tavalla ja peli päättyi lopulta tasan.

6.pöytä : M.Koskinen (1896) - T.Tiinanen (2043) 1-0

Valkeilla pelannut Koskinen käytti Richter-Veresovin avausta joka johti erittäin monimutkaisiin ja sotkuisiin asemiin. Näissä Koskinen säilytti paremmin hermonsa ja anasti vastustajaltaan upseerin. Erinäisten sekavien vaiheiden jälkeen hän sitten kuittasi koko pisteen. Mainio suoritus karhulalaiselta. Tiinanen on liiga - ja divari tasolla pelannut tämän kauden aikana häviöttömästi pistein 3,5/4.

7.pöytä: J.Engelberg ( 1877) - T.Turtiainen ( 1975) 0,5-0,5

Sisilailaisen puolustuksen 2.-g6 muunnelma johti tasaiseen peliin. Mustan (J.Engelberg) sinnikäs peluu D-sivustalla johti vähitellen sotilaan voittoon. Turtiaisen käynnisti kamikaze-vastapelin K-sivustalla mikä olikin vähällä tuottaa tulosta sillä hänellä oli yhden siirron ajan "voittopeli". Tämä olisi vain vaatinut innokkaan shakkailun keskeyttämistä kauniilla ratsun välisiirrolla. Tätä hän ei shakkailustaa hurmioituneena huomannut ja peli päättyi tasan.

8.pöytä : S.Montonen (1790) - P.Saharinen (1709) 1-0

Samu Montosen ensimmäinen esiintyminen KarhTS:n pitän pelin joukkueessa tuotti heti parhaan mahdollisen tuloksen. Aikaisemmin hän on jo näyttänyt pelitasonsa mm. moninkertaisena joukkuepikashakin SM-finalistina KarhTS:n joukkueessa. Ranskalaisella puolustuksella avannut Saharinen oli koko pelin ajan painostuksen alaisena ja varmaotteisesti pelannut Montonen ei päästänyt häntä pinteestä koko pelin aikana. Niinpä Montonen kuittasikin sitten koko pisteen ottelun toiseksi lyhimmässä pelissä (44.siirtoa).

Kiitokset koko joukkueelle hyvin menneestä sarjakaudesta. Ensi liigakaudella on vastus sitten muutaman piirun kovempaa tasoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti