tiistai 20. maaliskuuta 2012

Pitkät pelit

Tämän viikkoisissa peleissä pelattiin hieman vajaamiehityksin ja loppukertojen pelejä vähän rukkailtiin sen mukaisesti. Tämän viikon parit olivat siis:

Modilainen-Kaunonen 0-1
Havumäki-Häkkinen 1-0
Heinilä-Pousi 1-0

Ensi viikolla 26.3. pelataan seuraavat pelit:
Mononen- Je Raki
Jy Raki- Modilainen
Häkkinen-Riihimäki
(Kaunonen-Havumäki, Havumäki on Porissa joten peli siirretään)

Huhtikuussa pelataan seuraavanlaisesti:

16.4.
Heinilä-Mononen
Modilainen-Je Raki
Pousi-Häkkinen
Riihimäki-Kaunonen
(Havumäki-Jy Raki, Havumäki on Kreikassa joten peli siirretään)

23.4.
Mononen-Modilainen
Häkkinen-Heinilä
Kaunonen-Pousi
Jy Raki-Riihimäki
(Je Raki-Havumäki, Havumäki Kreikassa joten peli siirretään)


Tällä hetkellä kertyneitä, ja jo tiedossa olevia tulevia, rästipelejä on seuraavasti:
Pousi-Mononen
Je Raki-Jy Raki
Riihimäki-Heinilä
Mononen- Jy Raki
Riihimäki-Mononen
Kaunonen-Havumäki
Je Raki-Havumäki
Havumäki- Je Raki

Havumäki pelaa mielellään rästipelejään pois pikapeli tai nopean pelin iltana ja suostuu myös pelaamaan netin välityksellä, kuin myös sovitusti livenä muina aikoina kuin peli-iltoina pelejään pois.

Rästi peleistä huolimatta tilanne näyttää seuraavanlaiselta pisteissä:
1. Kalevi Kaunonen 4/6
2. Jyrki Raki 4/4
3.-4. Toivo Modilainen 3½/6
3.-4. Janne Pousi 3½/6

5. Jani Havumäki 3/6
6.-7. Tauno Häkkinen 2/6
6.-7. Ilari Heinilä 2/6
8. Arto Riihimäki 2/4
9. Jesse Raki 1/5
10. Heikki Mononen 1/3 



Niinkuin arvata saattaa niin tilanne on hyvin eläväinen rästipelien vuoksi ja saattaa oikeasti olla mitä tahansa! Ykkössijalle on tunkua. Jos oletetaan, että Mononen voittaa kaikki rästipelinsä ja Jy Raki ei voita kumpaakaan, niin silloin ykkössijalla on kolme pelaajaa. Myös Riihimäellä on mahdollisuudet ykkössijaan tässä vaiheessa turnausta. Tilanne voi siis olla mitä tahansa kun pelit on pelattu

lauantai 17. maaliskuuta 2012

POKS voitti piirin joukkueblixtin

Kaakkois-Suomen shakkipiirin joukkuepikapelimestaruus ratkottiin Haminassa lauantaina 17.3 POKS:n järjestämänä. Järjestelypuoli sujui hyvin POKS:n (Jyrki Raki) komennossa mutta myös pelilautojen ääressä POKS piti muut herran nuhteessa. Joukkue korjasi piirin mestaruuden melko vaivattomasti kokonaispistein 47/54. Toiseksi sijoittui Lappeenrannan Shakkikerho 41,5 ja pronnsin vei Mikkelin Shakkikerho 38.

Piirin joukkuepikapelin tulokset:

1. POKS 1 (J.Puranen 12,5/14, J.Väkevä 12, J.Lehtosaari 13, J.Suninen 9,5) 47/54
2. LprSK 1 41,5
3. MikkSK 1 38
4.SHYM 25,5
5.POKS 2 21,5
6. MikkSK 2 21
7. KarhTS (M.Mujunen 5, T.Häkkinen 4,5, I.Heinilä 4, Ja. Raki 3) 16,5
8. LprSK 2 13.

KarhTS:n sijoitus ei siis pahemmin häikäise mutta joukkue olikin lähinnä III-IV joukkueiden yhdistelmä. SHYM:n sijoitus sen sijaan oli aivan mukiinmenevä. Aika paljon se johtui 2.pöydän Janne Pousin mainiosta tuloksesta 9/14.

Ensi maananataina 19.3 jatkuu pitkien pelien kevätturnaus.

maanantai 12. maaliskuuta 2012

Maaliskuun nopeat pelit

Pääsimme pelaamaan varttiturnausta vartin ajoilla täyskierroksisena seitsemän hengen turnauksena.

Turnauksen tulokset:

1. Jani Havumäki 4½/6p
2.-3. Janne Pousi, Kalevi Kaunonen 4/6P
4. Arto Riihimäki 2/6p
5.-7. Ilari Heinilä, Heikki Mononen, Tauno Häkkinen

Ensi viikonloppuna pelataan piirinmestaruus joukkuepikapeliä ja ensi maanantaina pelataan taas kevätkauden pitkää turnausta. Viikon päästä viikonloppuna Mänttä-Vilppulassa pelataan nopean shakin henkilökohtainen ja joukkue suomenmestaruus turnaus. Näihin nopeisiin SM-kisoihin (molempiin) on meiltä Karhulasta lähdössä ainakin Jani Havumäki, Janne Pousi ja Tauno Häkkinen. Nopeimmalle mukaan haluavalle löytyy vielä paikka joukkueesta. Eli jos tunnet halua lähteä Janin, Jannen ja Taunon joukkueeseen niin ilmoittaudu Janille numeroon 045-8784844 tai sähköpostiin jani.havumaki@gmail.com.

Maaliskuun pikapeli

Onneksi olkoon ykkösjoukkueelle sarjatason nostosta!

Viime viikon maanantaina pelattiin maaliskuun pikapeli ja tässä ovat tuon turnauksen tulokset:

1. Jukka Puranen 18/18
2. Jyrki Raki 15
3. Jan Engelberg 12
4. Jorma Hilska 11½
5. Jani Havumäki 9½
6. Heikki Mononen 8½
7. Janne Pousi 8
8. Tauno Häkkinen 4½
9. Arto Riihimäki 3


Laitan tänne blogiin kuvia tuosta lauantain nousukarsinnoista, kunhan vain saan kuvat kännykästäni koneelle.

sunnuntai 11. maaliskuuta 2012

KarhTS nousi I divisioonaan

Parin vuoden II divisioonassa pelailun jälkeen KarhTS suoritti hienon come backin I divariin kun joukkue kukisti 10.3 Karhulassa pelatussa karsintaottelussa HSK 3:n selvin luvuin 4-1.

Etukäteen ajateltuna ottelua veikkailtiin hyvin tasaiseksi. Vahvuuslukujen valossa jopa hieman helsinkiläisvoittoiseksi. Olihan heillä tältä vuodelta runsaasti kokemusta jo ylemmiltä sarjatasoilta (Liigasta ja I divisioonasta). Kolme pelaajaa oli pelannut sekä liiga - että divaritasoilla ja lisäksi neljä muuta divaritasolla. Siis joukkueen 8:sta pelaajasta 7 oli päässyt näyttämään taitojaan korkeammilla sarjaportailla. Kokonaisuutena heidän pistesaldonsa näistä peleistä oli melko mukiinmenevä 17,5/29.

Rehellisesti pitää kuitenkin tunnustaa että voittoluvut 4-1 hieman imartelevat karhulalaisia. Pelit olivat kautta linjan kovia kamppailuja ja 2-3 pelissä helsinkiläisillä oli mahdollisuus lisäpisteiden hankintaan. Heillä oli näissä peleissä ainakin hetkellisesti ns. voittopeli mutta tiukassa taistelun tiimellyksessä voittojatkot jäivät näkemättä. Tunnettu tosiasiahan on että voittopelin voittaminen on shakin vaikeimpia asioita ja eniten on hävitty juuri näitä varmoja voittoja ainakin jos pelaajia itseään kuuntelee.

Suraavassa pöydittäin ottelun pelit lyhyesti kommentoituina (KarhTS:n pelaaja on mainittu ensin).

1.pöytä : T. Nippula (2206) - M.Kauranen (2151) 0-1

Pelin avauksen voi nimetä vaikka D-sotilaspeliksi (1.d4 d6 2. e4 e5 3. d5 f5) joka kulki tasaisssa tai hieman mustaetuisissa merkeissä aikapula (?) vaiheeseen missä mustilla pelannut Nippula menetti sotilaan. Tämän Kauranen sitten varmaotteisesti realisoi voitokseen.

2.pöytä : J.Upero (2177) - M.Uimonen (2109) 1-0

Skandinaavisen kautta jonkinlaiseksi Caro-Kanniksi muuntunut peli kulki 15-20 siirtoa rutiinisiirtojen merkeissä. Tässä vaiheessa Upero käynnisti voimakkaan asemallisen painostuksen mikä johti vähitellen kvaliteetin voittoon. Kun materiaaliedun realisointikin sujui Uperolata mallikkaasti niin tuloksena oli hyvin ansaittu voitto mikä itseasiassa varmisti myös KarhTS:n otteluvoiton.

3.pöytä : E.Kholopov (2039) - E.Aaltio (2031) 1-0

Mustilla pelannut Kholopov käytti K-intialaista puolustusta jonka dynaamiset mahdollisuudet hän käytti hienosti hyödykseen. Kaunis upseeripeli johti kvaliteetin ja lopulta myös koko pelin voittoon. Evgenille hyvä voitto rutinoidusta senioripelaajasta.

4.pöytä : J.Räsänen (2013) - A.Kiviaho ( 2059) 0,5 -0,5

Sisiliaisen Paulsenin muunelmaa pelattiin hieman valkeaetuisesti (Räsänen). Mutta ilmeisesti aikapulassa valkea yhtäkkiä menetti upseerin. Tästä hän hienosti nousi jopa pieneen etuun mutta jätti voitonpeluun sikseen koska tasapeli varmisteli KarhTS:n otteluvoittoa.

5. pöytä : M.Mujunen (1975) - P.Kopsa (2013) 0,5-0,5

D-gambiitin anti-Moskova variantti johti asemaan missä musta näytti olevan suurissa vaikeuksissa ( niin kuin itseasiassa olikin). Vaikeassa asemassa Mujunen keksi muunnelman jota oli pelilaudan ääressä vaikea kumota ja se johtikin lopulta mustan etuun. Pelin jälkeen peliä Rybkalla tutkittaessa se löysi välittömästi valkealle (Kopsa) näyttävän sommitteluvoiton. Kopsa ei kuitenkaan tätä pelin aikana hoksannut ja Mujunen hankkiutui kvaliteetin voittoon. Sen realisointi ei sujunut parhaalla mahdollisella tavalla ja peli päättyi lopulta tasan.

6.pöytä : M.Koskinen (1896) - T.Tiinanen (2043) 1-0

Valkeilla pelannut Koskinen käytti Richter-Veresovin avausta joka johti erittäin monimutkaisiin ja sotkuisiin asemiin. Näissä Koskinen säilytti paremmin hermonsa ja anasti vastustajaltaan upseerin. Erinäisten sekavien vaiheiden jälkeen hän sitten kuittasi koko pisteen. Mainio suoritus karhulalaiselta. Tiinanen on liiga - ja divari tasolla pelannut tämän kauden aikana häviöttömästi pistein 3,5/4.

7.pöytä: J.Engelberg ( 1877) - T.Turtiainen ( 1975) 0,5-0,5

Sisilailaisen puolustuksen 2.-g6 muunnelma johti tasaiseen peliin. Mustan (J.Engelberg) sinnikäs peluu D-sivustalla johti vähitellen sotilaan voittoon. Turtiaisen käynnisti kamikaze-vastapelin K-sivustalla mikä olikin vähällä tuottaa tulosta sillä hänellä oli yhden siirron ajan "voittopeli". Tämä olisi vain vaatinut innokkaan shakkailun keskeyttämistä kauniilla ratsun välisiirrolla. Tätä hän ei shakkailustaa hurmioituneena huomannut ja peli päättyi tasan.

8.pöytä : S.Montonen (1790) - P.Saharinen (1709) 1-0

Samu Montosen ensimmäinen esiintyminen KarhTS:n pitän pelin joukkueessa tuotti heti parhaan mahdollisen tuloksen. Aikaisemmin hän on jo näyttänyt pelitasonsa mm. moninkertaisena joukkuepikashakin SM-finalistina KarhTS:n joukkueessa. Ranskalaisella puolustuksella avannut Saharinen oli koko pelin ajan painostuksen alaisena ja varmaotteisesti pelannut Montonen ei päästänyt häntä pinteestä koko pelin aikana. Niinpä Montonen kuittasikin sitten koko pisteen ottelun toiseksi lyhimmässä pelissä (44.siirtoa).

Kiitokset koko joukkueelle hyvin menneestä sarjakaudesta. Ensi liigakaudella on vastus sitten muutaman piirun kovempaa tasoa.