maanantai 25. heinäkuuta 2011

Pikapeliä vaihteeksi

Ohjelmaan merkitty 15 min kilpailu oli syystä tai toisesta sovittu pelattavaksi pikapelinä. Tästä huolimatta kisa houkutteli paikalle vain 6 pelaajaa. Muut olivat ehkä Ämmässuolla mämminsyönnin MM-kilpailuissa, tai jossakin muussa lähes yhtä kehittävässä kesätapahtumassa. Niitähän Suomessa riittää. Shakkiakin pelaillaan silloin tällöin jossakin.

1. Jan Engelberg 13/15
2. Samu Montonen 10
3. Ari Onnela 9
4. Sami Tuominen 5½
5. Tauno Häkkinen 5
6. Ilari Heinilä 2½

Seuraavakin maanantai vietetään pikapelin parissa, lähestyyhän Ilmajoen joukkuekisa pikaisesti. Rohkenemme toivoa runsasta osanottoa.

maanantai 18. heinäkuuta 2011

PoKS:lle neloisvoitto KarhTS:n pikapelissä

KarhTS:n heinäkuun toinen pikapeli pelattiin 18.7 13 osanottajan voimin. Ilahduttavasti paikalla oli Pohjois-Kymen Shakin koko pikapelikerma Jukka Purasen johdolla. Vaikka turnauksen taso oli nyt totuttua kovempi ei Purasen voittokulkua pystynyt kukaan pahemmin uhkaamaan. Ainoastaan kaksi tasapeliä tuli hänen miinussaldoonsa joten voittopisteiksi tuli normaalit 16/17.

Myös kolme seuraavaa sijaa meni PoKS:n pelaajille : Mauri Lehtosaari 13,5 ja Jani Väkevä sekä Jyrki Raki 13.

KarhTS:n omista pelaajista Martti Mujunen jaksoi roikkua 15 kierrosta mitalisijoilla mutta tipahti lopussa 5:ksi.

Tulokset:

1.J.Puranen 16/17
2.M.Lehtosaari 13,5
3-4. J.Väkevä ja J.Raki 13
5.M.Mujunen 12
6.J.Engelberg 11
7.J.Hilska 10
8.P.Huvinen 8,5
9.-10. S.Tuominen ja M.Aaltonen 6
11.J.Havumäki 4
12-13. T.Häkkinen ja H.Mononen 3,5.

sunnuntai 17. heinäkuuta 2011

Karhulan pojjaat Jyväskylässä finale

Noin. Viimeiset pelit ovat ohi. Minä hävisin ja Esa voitti. Eli minulla on lopppujen lopuksi kolme voittoa, kaksi tasapeliä ja neljä häviötä tehden minulle 4/9 pistettä. Esalla on kaksi voittoa, kolme tasapeliä ja neljä häviötä tehden hänelle 3,5/9 pistettä. Näin täällä Jyväskylässä tällä kertaa.

lauantai 16. heinäkuuta 2011

Karhulan pojjaat Jyväskylässä Heart of Finlandissa pt.5

Haastoimme siis vastustajiamme heidän lempiavauksissaan. Minä voitin vastustajani Hollantilaisella Stauntonin gambiitilla. Esalle kävi huonommin.

Karhulan pojjaat Jyväskylässä Heart of Finlandissa pt.4

Noniin. Eiliset pelit olivat mielenkiintoisia kaikenkaikkiaan, vaikkakin kisaväsymys alkaa näkymään jo meissä hieman. Molemmat meistä sähläsi pelissään ja syötti upseerin tuosta vain kesken jännittävän ottelun. Minulla oli vastassani Veli Vehkalahti, yli 2000 pisteinen mukava herrasmies, jonka kanssa olen ennenkin pelannut. Peli sujui todella hyvin kunnes jätin huomioimatta erään siirron häneltä. Tämän tornin uhkauksen jälkeen minulla oli vielä pienet mahdollisuudet tasapeli, mutta Veli otti itselleen pistein varmoin ottein.

Esan pelissä puolestaan tapahtui hyvinkin mullistavia asioita. Esa syötti täysin epähuomiossa, tuolle yli 1800 pisteiselle vastustajalleen lähetin ja oli tappio mielialalla pelaamassa loppua kohti. Esan vastustaja kuitenkin jostain syystä alkoi pelkäämään Esan tarjoamaa moukan vaihtoa ja muutenkin liiaksi puolustelemaan asemaansa, vaikka vaihdoilla hän olisi saanut helposti voitettua. Parin siirron päästä tästä moukan vaihtoyrityksestä Esa sai aivan loistavan hyökkäyksen aikaiseksi ja onnistui voittamaan pelinsä riemuisasti.

Pisteitä meillä on siis tällä hetkellä seuraavasti: Minulla 3/7 ja Esalla 3,5/7.

Tänään on toiseksi viimeinen peli ja olemme menossa peliin kunnon taistelu hengellä. Olemme käyneet tutkimassa, että mitä avauksia vastustajamme käyttävät mieluiten. Olisi helppoa lähteä pelaamaan avauksia joita he käyttävät vähemmän, mutta tulimme siihen tulokseen, että heidän avauksensa sopivat meille ja johtavat erittäin mielenkiintoisiin peleihin. Haastamme siis heidät omassa tietämyksessään. Minulla on valkoiset 1927 pisteistä vastaan ja toivon pelaavani hollantilaista häntä vastaan. Ja Esalla on mustat 1810 pisteistä vastaan ja hän toivoo pelaavansa kuningasintialaista.

Näin tänään. Illalla sitten tulokset vielä.

torstai 14. heinäkuuta 2011

Karhulan pojjaat Jyväskylässä Heart of Finlandissa pt.3

PÄIVÄ NUMERO NELJÄ.

Edellisenä iltana kävimme vähän baarissa joten aamulla kunto oli väsynyt pahoinvoiva ja krapulainen. Aamun ensipelin ajattelin ottaa rennosti liikaa siihen panostamatta, että pääsisin keskittymään edes jompaankumpaan päivän peleistä. Yrityksistäni huolimatta pelin asema muuttui varsin mielenkiintoiseksi ja havahduin keksen pelin siihen ajatukseen, että kyllä tätä kannattaa miettiä. Vastassa oli 1919 seloinen Jouko Vättö ja hänen kanssaan väännettiin sitä peliä sitten melkein viisi tuntia, että se siitä ajatuksesta että olisi voinut levätä välillä. Peli päättyi tasan loppujen lopuksi. Myös Esan peli päättyi tasan.

Tämän jälkeen kävimme pikaisesti majapaikassamme, söimme vähän kanaa ja palasimme seuraavaan peliin. Päivän toisessa pelissä minulla oli 1904 seloinen Teppo Takku. Peli oli hyvin mielenkiintoinen ja tapahtumarikas ja uskoisin pelanneeni sen todella hyvin. Tepon kanssa kamppailimme myös melkein viisi tuntia. Pelin kesto oli siirroissa 73 siirtoa ja se oli uuvuttavaa. Hyvin mukavan tästä pelistä teki se, että voitin sen. Esa puolestaan hävisi illan pelinsä.

Minulla on pisteitä kertynyt kuudesta pelistä kaiken kaikkiaan nyt 3: Kaksi voittoa ja kaksi tasapeliä. Kolme kierrosta vielä jäljellä turnausta ja huomenna yritämme haalia lisää pisteitä. Niitä ei täällä kyllä irtoa helpolla, koska jokaista siirtoaan saa kokoajan varoa ja tutkailla ja hetkenkin varomattomuus on vaaraksi.

keskiviikko 13. heinäkuuta 2011

Karhulan pojjaat Jyväskylässä Heart of Finlandissa pt.2

PÄIVÄ 3

Tänään oli vain yksi peli. Korkein odotuksin astelimme taas aamulla pelisaliin ja etsimme paikkamme. Meillä molemmilla oli yli 1900 vastustajat. Esa onnistui keplottelemaan itselleen tasapelin, vaikka olikin hieman pettynyt kun olisi saanut helposti voitettua lopussa.

Omasta pelistäni puolestaan totean, että keskellä peliä tapahtui hyvinkin ärsyttäviä asioita. Vastustajani aika nimittäin loppui. Tosin se loppui hänen siirrollaan 41. jolloin lisäajan olisi kuulunut olla jo käytössä. Tuomari kutsuttiin paikalle, kun olin ilmoittanut vastustajan häviöstä ja tuomari tuomitsi niin, että koska ilmeisesti olimme tehneet yhden siirtovuoron painamatta kelloa niin lisäaika suotaisiin vastustajalleni. Tämän syystä voitonriemuni ja helpotukseni muuttui ärsytykseen ja tein seuraavalla siirrolla pienen virhearvioinnin, jonka seurauksena menetin laadun. Tämä ei kuitenkaan pahemmin haitannut tuossa vaiheessa, koska olin moukan johdossa ja tuo moukka oli vapaasotilas. En kuitenkaan saanut hyötykäytettyä sitä sillä vastustajani painoi sen verran päälle, että ensimmäisten neljänkymmenen siirron aikana luotu etuasema ja selkeästi parempi peli mureni pikkuhiljaa tuon yhden pienen siirron vuoksi, joka johtui hetkellisestä herpaantumisesta tunteiden myrskytessä sisälläni. Tämä peli päättyi ikävästi lopulta siirrolla 62. häviöön.

Näin siis tänään täällä tarunhohtoisessa Jyväskylässä. Tällä hetkellä minulla on 1,5/4p. ja Esalla 1/4p. Huomenna on taas kaksi peliä, missä yritetään taas ottaa lisää pisteitä kerhomme kunniaksi.

Karhulan pojjaat Jyväskylässä Heart of Finlandissa pt.1

ENSIMMÄINEN PÄIVÄ


Pitkällisen vaelluksen läpi valtateiden sinisellä salamalla ratsastaen, saavuimme viimein tarunhohtoiseen Jyväskylään ja sen sitäkin legendaarisempaan shakkiturnaukseen Heart of Finlandiin. Järjestyksessään tämä mahtava ja viekoitteleva ihanuus on 21. hof turnaus ja tulimme ottamaan mittaa maailman kärkipelaajista. Meitä on tässä matkaseurueessamme minä eli Jani Havumäki ja Esa Ahlqvist.

Turnaukseen on osallistunut huikeat 127 kilpailijaa, joista kuusi kantaa suurmestarin arvoviitta, toiset kuusi kansainvälisenmestarin sauvaa ja vielä kuusi, jotka kulkevat fidemestarin sandaaleilla eteenpäin. Nämä kaikki ovat tulleet kilvoittelemaan paremmuudestaan kuin soidinmenoilla olevat hirviurokset konsanaan (osa tosin edellä mainituista on naisia, eli hirviuros on vain sellainen metafora). Pelaajalistaa voi tarkastella täältä http://www.kolumbus.fi/shakkiliitto/hof11pl.htm

Ensimmäisen pelin alun odottaminen oli täynnä jännitystä, kuka voittaa kuka häviää ja keneltä lyödään kuningas poikki. Ilmassa tuoksui helle ja hiki, kaikki tuijottivat toisia kohteliaan vihamielisesti, kunnes tuomari selitti säännöt ja ensimmäinen peli sai alkaa.

Parituksessa käytettiin Hollantilaista menetelmää. Pelaajat jaettiin viiteen ryhmään. Ensimmäiselle ryhmälle annettiin heti kättelyyn 2 pistettä, toiselle 1,5 pistettä, kolmannelle 1 piste, neljännelle rymhälle 0,5 pistettä ja viimeiselle ei mitään. Harmiksemme kuuluimme viimeiseen ryhmään. Nämä ylimääräiset pisteet häviävät toisen kierroksen jälkeen ja niiden tarkoitus on, että pelin lopussa maksimipisteisiä pelaajia olisi mahdollisimman vähän. Meille tämä tarkoitti sitä, että vastustajamme eivät olleet verenmakuun päässeitä murhanhimoisia mestareita vaan saimme lempeitä ja ystävällisiä kasvoja eteemme.

Ensimmäisen päivän taistelu tuotti minulle harmikseni 0 pistettä ja Esalle 0,5 pistettä. Itse olin peliini tyytyväinen ja Esakin kohtalaisen, vaikka missasikin loppupelissä voittojatkon.

Näin siis ensimmäisenä päivänä.



TOINEN PÄIVÄ


Toisena päivänä heräsimme mieli hieman väsyneenä. Johtuiko väsymys muutamasta illalla otetusta oluesta, uudesta nukkumispaikasta vai jännityksestä miten seuraavan päivän peleissä käy. Tätä emme tiedä. Kuitenkin matkasimme pitkin Jyväskylän katuja sinisellä salamalla kohti pelipaikkaa aamuravinnot vatsassamme. Minulla aamuravinto käsitti kolmekuppia kahvia eikä oikeastaan mitään muuta. Esa näytti syöneen jotakin.

Saavuimme pelipaikalle ajoissa ja hyvillä mielin. Tästä tiistai päivästä olisi tulossa vielä rankka koitos, sillä tänään oli kaksi peliä.

Päivän kohokohta oli kuitenkin kun kävimme pizzeriassa nautitun aterian jälkeen Club Rayn pelisalissa koittamassa onneamme ruletissa ja onnistuimme keräämään huomattavia summia rahaa.

Päivän peleistä sanottakoon, että Esa hävisi molemmat pelinsä (häntä toki häirittiin iltapäivällä, koska hän oli saanut vastaansa venäläisen naisten kansaivälisenmestarin joka häiritsi Esaa ihastuttavalla ulkonäöllään. Minä voitin aamuisen pelini, toki tuolloin oli selopisteissä minua vastassa huomattavasti pienemmällä luvulla pelaava henkilö. Päivän toinen pelini päättyi tasan. Pelasin Juha Mäkeä vastaan, joka on 1900-> pisteluvuiltaan.

RAKASTIN JOKAISTA HETKEÄ TUOSTA PELISTÄ! Peli oli omalta kohdaltani aivan uskomattoman hienon tuntuista ja kaikki tuntui sujuvan erinomaisesti. Heti alussa päätetty ratsu-uhraus kahta sotilasta ja vastustajan kuninkaan liikkumista vastaan oli erittäin jännittävää, vaikka myönnettäköön, että tämän kuudennessa siirrossa tapahtuvan ihanuuden tekeminen mietitytti melkein puolisen tuntia. Mietin, että haluanko tehdä sen ja toisaalta mietin myös, että olenko valmis häviämään pelin jos siitä ei tulekkaan hyvää ja päädyin siihen tulokseen, että haluan kokeilla ja olen myös valmis häviämään sen takia. Tämä peli on turnauspeleistäni ollut minulle elämässäni kaikkein mieluisin tähän asti. Ja tässä se tulee (pahoittelen jos siirroissa on vailla järkeä olevia sillä pöytäkirjamerkintäni voivat sotkeentua pelin aikana):

Mäki, Juha vs. Havumäki, Jani

1. d4 Rf6 2. c4 e6 3. Rc3 Lb4 4. f3 Lxc3+ 5. bxc3 d6 6. e4 Rxe4 7.fxe4 Dh4+ 8. Kd2 Dxe4 9. Df3 Dg6 10. Ld3 Dg5+ 11. Ke1 Da5 12. Re2 Rc6 13. Tf1 f5 14. De3 0-0 15. Kf2 e5 16. d5 f4 17. Dd2 Dc5+ 18. Ke1 Ra5 19. Dc2 Rxc4 20. Lxh7+ Kh8 21. Le4 Lg4 22. Dd3 c6 23. Tb1 Rb6 24. Lxf4 exf4 25. Rxf4 Tfe8 26. Re6 Lxe6 27. dxe6 Txe6 28. Kd1 Dh5+ 29. Kc2 Tae8 30. Tf4 d5 31. Tf3 Dxh2 32. Tf5 Th6 33. Te1 Db8 34. Tf1 Rc4 35. Lh4 Re3+ 36. Kb3 Rxf5 37. Lxe8 Rd4+ 38. Dxd4 Dxe8 39. Dxa7 De7 40. Tf3 c5 41. Th3 c4+ 42. Kb2 Txh3 43. gxh3 De2+ 44. Ka3 Dd3 45. Kb4 b6 46. De7 Db1+ 47. Ka3 Dc1+ 48. Ka4 Dc2+ 49. Kb5 Dg6 50. Dd8+ Kh7 51. Dxd5 Db1+ 52. Kc6 Dxa2 ja sovimme tasapelistä.

Peliä saa katsella ja analysoida ja laittaa kommentteihin kysymyksiä ja arvioita.

Näin siis toisena päivänä. Huomenna tai viimeistään ylihuomenna lisää kuulumisia.

maanantai 11. heinäkuuta 2011

Vihdoinkin 15 minuuttia!

Ensin hyvä uutinen: illan turnaus pelattiin ohjelmaan merkityllä tavalla. Sitten huono: vain viisi kilpailijaa jaksoi raahautua paikalle, muut oli kai helle uuvuttanut, tai sitten TV:stä oli tulossa erityisen kiinnostava jakso Kauniista ja rohkeista.

1. Ari Onnela 4/4
2.-3. Samu Montonen ja Jan Engelberg 2½
4. Jyrki Raki 1
5. Tauno Häkkinen 0

Tätä kirjoitettaessa oli vielä yksi paikka vapaana Ilmajoen joukkuepikapelin SM-kisajoukkueeseen. Ilmoittaudu heti Jussi Uperolle!

maanantai 4. heinäkuuta 2011

Halpaa hupia heinäkuussa

Heinäkuun ensimmäinen pikapeliturnaus sujui totuttuun tapaan Jukka Purasen komennossa. Tuo kymenlaaksolaisen pikashakin tyrannosaurus rex luovutti muille vain pisteen puolikkaan. Samu Montonen pelasi hänkin hyvin sijoittuen toiseksi mainiolla tuloksella.

Turnausta sävytti laimeahko osanotto. Kilpailuun osallistuneet 7 urhoollista miestä äityivät kuitenkin pelihimon tai kukaties nuukuuden ajamina paiskomaan palikoita peräti 21 kierroksen ajan. Ja tosiaankin; onhan pikapeli-ilta Karhulassa kokonaisedullinen paketti, alle 10 senttiä kierros! Verratkaamme tätä vaikkapa iltaan ravintolassa, jossa tuollainen kierrospaljous voi maksaa helposti yli satasen. Ja koitua myöhemmin kotosalla kovinkin kalliiksi.

1. Jukka Puranen 20½/21
2. Samu Montonen 16
3. Ari Onnela 12
4. Sami Tuominen 11
5. Heikki Mononen 9
6. Tauno Häkkinen 8
7. Juhani Dufva 7½